Όργανα

Η μέθοδος Stott pilates έχει ανεξάντλητο αριθμό ασκήσεων και αυτό κάνει τα μαθήματα ξεχωριστά και ενδιαφέροντα. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο ασκησιολόγιο για όλο το σώμα, περνώντας από το εδάφους με τα διάφορα εξαρτήματα (μπάλες, λάστιχα, foam roller) στα εξειδικευμένα όργανα με τις αντιστάσεις των ελατηρίων.

Ο εξοπλισμός και τα όργανα που χρησιμοποιούμε στο one step είναι της εταιρίας Stott Pilates (Merrithew Corp). Ο χώρος διαθέτει Reformers, Cadillac-Rehab Reformers, Stability Chairs και Barrels.

Τα όργανα Stott Pilates δίνουν τη δυνατότητα ενδυνάμωσης και ταυτόχρονα ενεργητικής διάτασης των μυών και βοηθούν ώστε οι μυς να ενεργοποιούνται σε όλο το εύρος τους και οι αρθρώσεις να κινούνται επίσης σε ένα μεγαλύτερο εύρος από ότι συνήθως στην καθημερινή κίνηση, όμως προστατευμένα και με έλεγχο.
Οι αντιστάσεις των ελατηρίων είναι από ελάχιστες μέχρι αρκετά μεγάλες, ανάλογα την άσκηση. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ο ασκούμενος να μπορεί να ελέγχει αυτές τις αντιστάσεις και να τις χρησιμοποιεί προς όφελος του σώματός του, με ασφάλεια χωρίς να το καταπονεί.

 

Reformer

Οι ασκήσεις στο Reformer προσφέρουν μυϊκή ενδυνάμωση, σταθεροποίηση και κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Έμφαση δίνεται στην κίνηση των άκρων, επειδή ένα μεγάλο μέρος των ασκήσεων γίνεται σε ξαπλωμένη θέση και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε με ασφάλεια τους μυς των ποδιών και των χεριών χωρίς να επιβαρύνουμε τον κορμό και τον αυχένα. Το μεγαλύτερο μέρος των ασκήσεων γίνεται σε κλειστή κινητική αλυσίδα, που επίσης προστατεύει και ενδυναμώνει. Το όργανο αυτό αποτελείται από μια κινούμενη πλατφόρμα πάνω σε ράγες. Η πλατφόρμα κινείται με τη μυϊκή αντίσταση του ασκούμενου ενάντια στην αντίσταση των ελατηρίων όχι άμεσα, αλλά μέσω σχοινιών ή μοχλών. Το εύρος των ασκήσεων του Reformer είναι πολύ μεγάλο, ξεκινά από απλές ασκήσεις αρχάριου επιπέδου και φτάνει μέχρι το προχωρημένο επίπεδο που οι ασκήσεις γίνονται σχεδόν ακροβατικές.

 

Cadillac-RehabReformer

Ένα ιδιαίτερο όργανο που βοηθά στην ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, αλλά και όλου του σώματος. Μπορεί να βοηθήσει στη κινητοποίηση και σταθεροποίηση συγκεκριμένων αρθρώσεων, καθώς και όλης της σπονδυλικής στήλης. Έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση του κορμού, στη διαδοχική κίνηση της σπονδυλικής στήλης, στη σταθεροποίηση της λεκάνης και της ωμικής ζώνης και ο ασκούμενος αποκτά μεγαλύτερη ευλυγισία και έλεγχο του σώματός του. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα να γίνουν ασκήσεις για τα χέρια και τα πόδια με μεγαλύτερη αντίσταση, διότι σε αυτό το όργανο οι αντιστάσεις των ελατηρίων είναι άμεσες, καθώς ο ασκούμενος τραβάει απευθείας τα ελατήρια με την μπάρα ή τα χερούλια. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε περιπτώσεις περιορισμένης κινητικότητας ή μετά από φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

 

StabilityChair

Είναι ένα χρήσιμο όργανο άσκησης pilates διότι επιτρέπει να ασκούμαστε τις περισσότερες φορές σε καθιστή ή όρθια θέση. Δυναμώνει όλο το σώμα και βοηθάει στην ισομερή ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων και στην σταθεροποίηση. Γίνεται χρήσιμο εργαλείο για σκελετικά προβλήματα, όπως η σκολίωση, διότι παρέχει τη δυνατότητα (με το split pedal) μονόπλευρης κίνησης, η οποία ενεργοποιεί την αδύναμη πλευρά του σώματος. Για σκελετικά προβλήματα, όπως η κύφωση και η λόρδωση, προσφέρει μεγαλύτερο εύρος κίνησης και έντονη ενεργοποίηση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών. Επίσης, για την εκτέλεση των ασκήσεων χρειάζεται τις περισσότερες φορές να συμμετέχει όλο το σώμα, να σταθεροποιούμε με προσοχή αρθρώσεις και κυρίως να ελέγχουμε με ακρίβεια τη κατανομή της μυϊκής δύναμης για καλύτερη ισορροπία και μεγαλύτερη κινητική δυνατότητα.